Weer op weg: Saintes Maries-de-la-Mer 2011

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/esteen/ruth-is-onderweg.net/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/esteen/ruth-is-onderweg.net/includes/unicode.inc on line 311.

De wereld is een boek. Wie niet reist, leest enkel één bladzijde.
Al Fietsend krijg je de gelegenheid om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet per se over het land in kwestie maar over jezelf.

Er is weeral een jaar voorbij dat ik naar Praag fietste. Die fameuze fietsmicrobe ben ik nóg niet kwijt, integendeel.

Na Praag besloot ik mijn lichaam niet verder op de proef te stellen met nieuwe lange fietstochten. Tot een zekere Corrie, een fietsvriendin op het internet, mij in het diepste putje van de ijskoude winter vroeg of ik mee wilde fietsen naar Saintes Maries-de-la-Mer, pelgrimsoord van de zigeuners aan de Middellandse zee. Zou ik het tóch nog eens aandurven? Het begon terug te kriebelen. Ja, waarom niet.

Ik baseerde mij bij mijn eerdere fietstochten altijd op de zeer goede fietsboekjes uitgegeven door Pirola. Na het inbladeren van “De groene weg naar de Middellandse zee” door Ben van Kan en Boudewijn van der Vlist deed een zachte hint aan mijn kinderen weer eens wonderen want dit boekje lag in december 2010 onder de kerstboom. Nogmaals erg bedankt.

Ondertussen leerde ik mijn vriend Fons kennen die laaiend enthousiast was en werd en dit óók wel eens wou doen … met mij. Steunend op mijn ervaring. Een levensdroom die voor hem nooit was uitgekomen. Nu was het hek helemaal van de dam. Ik nam mij voor mij nog eens in het avontuur te storten. Deze keer niet alleen, maar met Fons, een heel goede fietser én fietstechnicus.

De bergen op de route zijn niet zo hoog tot maximum 650 m maar zijn talrijk en soms steil. De fietsroute gaat dwars door de Ardennen, het Luxemburgse heuvelland, het middelgebergte van de Vogezen en de Jura en tenslotte over de heuvels van de Provence. Als beloning een langzame afdaling naar het vlakke land van de Camargue.

De afstand tot Saintes Maries-de-la-Mer bedraagt ongeveer 1400 km. Dus te vergelijken met mijn tocht naar Praag verleden jaar. Het grote verschil is dat er nu geen lange vlakke aanlooptijd is. Van in het begin krijgen we de hellingen van de Ardennen voorgeschoteld. Tot het piepkleine dorpje Bourcy op de grens België-Luxemburg stippelen we zélf de route uit. Vanaf Bourcy volgen we de fietsroute zoals uitgestippeld in de 2 fietsboekjes.

We begeven ons op weg naar het onbekende.

Het is onze bedoeling voldoende de tijd te nemen om het landschap, de natuur, de plaatselijke gastronomie en cultuur in alle rust te ervaren. Dus geen snelle ritten van 100 km maar van gemiddeld 50 tot 60 km. Ons streefdoel is 300 km per week te fietsen zodat we gerust nu en dan een rustdag kunnen inbouwen. Dit wordt een avontuurlijke tocht van ongeveer 5 weken. We nemen ons tentje mee om te overnachten op de talrijke campings in Frankrijk, vooral om de kosten te drukken. Nochtans moet een goedkoop hotelletje of chambre d’hôte regelmatig kunnen, al is het maar om ons eens deftig te kunnen fatsoeneren.

Meerdere weken fietsen in de vrije natuur, weg van de drukte, laat je toe om zich los te maken uit de dagelijkse beslommeringen. Een beetje afstand nemen van familie en vrienden. Bewegen en vrij zijn! Onze enige zorg zijn de fiets en de zakken die eraan hangen en wat er in zit of niet inzit. Een luchtkuur met frisse zuurstof zónder fijn stof. Mensen ontmoeten, een praatje slaan met de lokale bakker of kruidenier. Dwars door “la douce France” naar het zuiden langs talloze ingeslapen dorpjes, geurige velden en landerijen. De pastelkleuren van de Provence…

Ondertussen elkaar “onderweg” nog beter leren kennen. “Wie samen kan reizen, kan ook samen leven”-Carmiggelt.

Bedankt meelevende families omdat jullie ons laten vertrekken zonder enige afkeuring, maar integendeel met een duidelijke aanmoedigende knipoog.

Onze sympathie en dank aan iedereen die ons wil volgen op deze nieuwe tocht.

Au revoir et à tantôt!

Reacties

seo

I think this is a standout amongst the most critical data for me. What's more, i'm happy perusing your article. Be that as it may, ought to comment on some broad things, The site style is flawless, the articles is truly awesome : D. Great job, here's to you movers and packers pune
`

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet publiekelijk getoond worden.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden