Route

 • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/esteen/ruth-is-onderweg.net/includes/unicode.inc on line 311.
 • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/esteen/ruth-is-onderweg.net/includes/unicode.inc on line 311.

Welke wegen zal ik volgen?

Volgens de Pirola-gids “Fietsen naar Praag“ vertrekt de route naar Praag in het Nederlandse Rijnwaarden bij Nijmegen. Het is mijn bedoeling de Rijn over te steken in Duitsland in Wesel of in Xanten, dat zeer bekend is omwille van zijn drukbezochte Romeinse nederzetting. Aldaar sluit ik aan op de route naar Praag, die vandaar de Römer-Radweg volgt langs de Lippe.
Tot in Xanten stippel ik zélf de route uit. Zonder veel omwegen wil ik op enkele dagen in Xanten geraken.

Vanuit Leuven vertrouw ik mij op de fietsknooppunten om over Limburg naar het “witte stadje” Thorn te rijden, waar ik zonder al te veel problemen de LF3-Maasroute hoop te vinden naar Venlo. Vervolgens volg ik op Duitse bodem de 2 Länder-route tot in Xanten. Als het veerpont vaart steek ik hier de Rijn over, in het andere geval rij ik verder tot de grote brug in Wesel. Vandaar wachten ongeveer 200 km vlakke weg vooraleer de eerste heuvels verschijnen.

Om vanuit Leuven tot in Thorn te geraken heb ik ook de keuze om een stukje van de “Vlaanderen fietsroute” te volgen over Tienen, Sint Truiden, Tongeren, Maasmechelen dwars door de fruitstreek van Haspengouw. Deze weg is echter nogal heuvelachtig om te starten maar oh zo mooi.

Hoe ziet de route eruit in Duitsland?

Ik doorkruis de deelstaten Noordrijn-Westfalen, de bovenkant van Hessen, Thüringen, de onderkant van Neder-Saksen, de bovenkant van Beieren.

De route naar Praag volgt een hele reeks reeds bestaande en hoofdzakelijk bewegwijzerde “Radwegen”. Heel dikwijls langs kronkelende flink beboste riviervalleien.
Als verbingding tussen de bewegwijzerde Radwegen worden er kleine wegjes gevolgd op kleine kaartjes uitgetekend volgens het principe van “links,rechts,rechtdoor…”.

 • de Römer-Radweg langs de Lippe van Xanten over Hamm tot Lippstadt.

  Deze Radweg loopt net ten noorden van het Ruhrgebied. Zou deze regio een beetje lijken op het grijze randgebied rond Charleroi? Nochtans is in 2010 het hele Ruhrgebied (53 gemeenten) uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa met als leidraad “Van industriegebied tot cultuurmetropool”.

 • de Wellness-Radroute van Brenken tot kuuroord Bad Wunnenberg in het Eggegebirge.

  Deze route telt flinke hellingen en heuvelruggen tot 400 m. Langs een afdaling tot 12% kom ik in de Diemel vallei. Langs de Radweg door Teutoburgerwald liggen talrijke kuuroorden waar je je van top tot teen kunt laten verwennen.

 • de Diemel-Radweg langs de Diemel over Warburg tot Bad Karlshafen.

  Tussen Lippstadt en Warburg (80 km) is geen enkele camping.

 • de Weser-Radweg langs de Weser tot Hann Münden door het Weser Bergland.
 • de Werra-Radweg langs de Werra over Witzenhausen, Eschwege, Eisenach,
  Bad Salzungen, Meiningen, Hildburghausen tot Veilsdorf, aan de bron van de Werra.

  Een groot deel van de Werra kronkelde eertijds langs de voormalige grens tussen Oost en West. De grillig kronkelende route gaat dwars door het middengebergte van Thüringen Wald. Na Hildburghausen en Bad Salzungen begint de tocht door een gebied van kalimijnbouw.

 • de Coburg-Radweg over Coburg in niemandsland Coburgerland tussen Oost en West.
 • de Main-Radweg langs de Main over Lichtenfels tot Kulmbach in Frankenwald.

  De Main-Radweg was de eerste ADCF gecertificeerde 5* fiets kwaliteitsroute route in Duitsland.

 • De Weissmain-Radweg gestaag klimmend naar Bischofsgrün.
 • De Fichtelnaab-Radweg tot Marktredwitz over het “dak” van de Praagroute en
  dwars door het Naturpark Fichtelgebirge met de Schneeberg als hoogste punt op 1046 m.

  Donkere bossen, rotsformaties en romantische ruines in een ongerepte natuur met langgerekte bergruggen en fantastische vergezichten. Door de meestal verharde wegen van zand en grint zijn fijne bandjes te vermijden. Hopelijk kom ik er door zonder lekke banden.

 • de Kösseine-Radweg tot Schirnding, nu een slapend dorpje op de vroegere grens van het IJzeren Gordijn.

In Tsjechië zijn de fietsroutes aangeduid met nummers. Ik volg de fietsroutes 36, 1, 2, 361, 306, 2206 over Cheb, Mariánské Lásné, Konstantinovy Lásné tot Plzen. Vandaar fiets ik langs de fietsroute 3 over Horovice, Revnice, Cernosice tot in Praha.

Een beetje toeristische informatie

Deelstaat Noordrijn-Westfalen

Xanten (21.500 inwoners)

Deze stad aan de zuidelijke oever van de Rijn, in het district Wesel, was oorspronkelijk een Romeinse nederzetting “Colonia Ulpia Traiana” genaamd, en werd onder andere bewoond door Romeinse veteranen van het nabij gelegen Castra Vetera. Hier was een Romeins legioen geïnstalleerd. Deze nederzetting werd zorgvuldig heropgebouwd en kreeg de naam APX of Archeologisch Park Xanten.
Zeer interessant zijn:

 • de gedeeltelijk herbouwde Hafentempel (zogenoemd vanwege de ligging vlakbij de haven aan de Rijn). Aan wie de tempel gewijd was is niet bekend.
 • het gedeeltelijk herbouwde amfitheater.
 • een herbouwde stadsmuur langs de Rijnoever.
 • de Romeinse herberg.

Hamm (182.500 inwoners)

Hamm is een stad in het groene hart van deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het ligt aan de Lippe in het noordoosten van het Ruhrgebied. De naam Hamm betekent bocht in het oud Plattdüütsch. De naam komt waarschijnlijk van de locatie van Hamm in de bocht van de Lippe waar de Ahse uitstroomt. Rond 1500 was deze stad één van de machtigste steden in de regio, terwijl de huidige steden in het Ruhrgebied toen kleine dorpen waren. In de 19de eeuw werd, net zoals in de rest van het Ruhrgebied, de steenkoolwinning en staalproductie belangrijk in Hamm.

In 1908 voltrok zich een mijnramp. Honderden mijnwerkers kwamen om bij een brand in de mijnen, die vol water gepompt werden. Er zijn slechts een paar oude gebouwen in Hamm. Er is immers veel verloren gegaan tijdens luchtbombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Bad Wünnenberg (12.400 inwoners inwoners)

Bad Wünnenberg is mooi gelegen tussen de lichte heuvels van het noordelijke Sauerland. Deze gastvrije stad is een door de staat erkend lucht- en Kneippkuuroord op een hoogte van gemiddeld 300 meter. De zuivere lucht maakt het mogelijk om eens diep in en uit te ademen. Sport en recreatie worden in Bad Wünnenberg zeer belangrijk geacht: wandelen, fietsen, 7 watertrapbassins, tennis, gymnastiek, kegelen, zwemmen, sauna, solarium, busrondritten, en bospaden en leerpaden over vogels. In het kuurpark met roeivijver vinden regelmatig kuurconcerten plaats. Het motto van Bad Wünnenberg is: 'Hier ben ik mens'.

Warburg (23.750 inwoners)

Gelegen in het “Südeggediemeltal” tegen de zuidelijke uitlopers van het Teutoburger Wald, is Warburg één van de enige Duitse steden die nog een volledige stadsmuur heeft. In de oude “Gassen”, smalle straatjes met hun idyllische winkeltjes, kan je niet anders dan verliefd worden op deze (ten onrechte) ongekende vesting. Wandel je even buiten de rustige stad, bots je op de Desenberg (325m) met zijn burchtruïne op een basaltberg, restant van een oude vulkaan. Warburg biedt elk jaar de “Warburger Meisterkonzerte”.

Bad Karlshafen (4.000 inwoners)

Dit witte barokstadje werd in 1699 door de toemalige landgraf Carl van Hessen opgericht. Aan hem is het te danken dat de uit Frankrijk komende Hugenoten hier een nieuw verblijf gevonden hebben. In een voormalig tabaksfabriek is nu het Duits Hugenoten-centrum met een uitgebreid archief en bibliotheek.

De stad geeft er veel voor over om een modern kuurcentrum en vakantieplaats te zijn en biedt talrijke therapieën aan. Sinds 1838 stroomt er een geneeskrachtige “sole” (zout water), waarbij lijders aan astma, bronchitis, reuma en ischias wel bij varen. Het ruime aanbod in de Weserbergland-Therme met wellnesbehandelingen, bubbelbad, solebehandelingen, solarium en sauna nodigen uit voor een heerlijke ontspanning.

Deelstaat Hessen

Hann Münden (24.600 inwoners).

Als “één van de zeven mooist gelegen steden ter wereld“ zou Alexander von Humboldt de vakwerkstad aan de samenloop van Fulda en Werra naar de Weser ooit hebben beschreven. Met de meer dan 700 vakwerkhuizen uit de 6de eeuw, torens en restanten van de oude stadsvesting, evenals prachtige bouwwerken uit de Weserrenaissance heeft deze oude handelsstad aan het water haar middeleeuwse karakter behouden. Hann. Münden is bovendien de draaischijf van de lange afstand fietspaden en biedt fietsplezier aan in alle windrichtingen, want hier beginnen de fietsroutes langs de Weser (450 kilometer), de Werra (300 kilometer) en de Fulda (200 kilometer). Een rondvaart mag bij een bezoek aan de stad zeker niet ontbreken. De rivieren zijn bovendien heel geschikt om er langs te fietsen, te wandelen, te peddelen of te skaten.

Bezienswaardigheden:

 • 700 vakwerkhuizen uit de 6de eeuw met meer dan 100 historische deuren en veelzijdige ornamenten.
 • Stadhuis uit de Weserrenaissance met het Doktor Eisenbart-klokkenspel (dagelijks om 12.00, 15.00 en 17.00 uur), en schilderingen die over de geschiedenis van de stad vertellen.

Witzenhausen (15.500 inwoners)

Deze kersen- en universiteitsstad ligt in het romantische Werratal en is overbekend omwille van haar grootste en oudste kersenboomgaarden in Duitsland.

Deelstaat Türingen (maakte vroeger deel uit van de DDR).

Bad Salzungen (16.000 inwoners)

In Bad Salzungen zijn natuurlijke zoutwaterbronnen met een zoutconcentratie tot 27 %. Hier kan je genieten van zalig nietsdoen en relaxen in de unieke ambiance van het Keltenbad. In de kuurstad zelf ligt de toverachtige Burgsee met een gezellige promenade. Tevens kan je er een door de natuur in miljoenen jaren geschapen kristalgrot bezoeken.

Meiningen (20.844 inwoners)

Voor theaterliefhebbers een absolute "must", alsook voor liefhebbers van kunst, natuur en een stijlvolle gastronomie. In het stadsbeeld worden brede lanen met representatieve gebouwen uit de 19de eeuw afgewisseld met kleine straatjes en vakwerkhuizen. Parken in Engelse stijl met talrijke fonteinen en monumenten nodigen uit om van een wandeling te gaan genieten.

Vanaf 1680 was Meiningen de residentiestad van de hertogen van Saksen-Meiningen, die bekend stonden om hun kunstzin en hun vooruitstrevende en liberale instelling. Eén van de beroemdste Europese theaterensembles “Die Meininger” werd hier opgericht, en de hofkapel werd o.a. door, R. Strauss, F. Steinbach en M. Reger gedirigeerd.

Bezienswaardigheden:

 • de Schloss Elisabethenburg
 • het Meiniger Theater.
 • de Engelse tuin en slotpark.
 • de Goetz-Grotten, grootste toegankelijke kloof en grotten van Duitsland.
 • de grootste werkplaats van stoomlocomotieven in Duitsland.

Deelstaat Beieren

Coburg (41.400 inwoners)

Deze levendige stad vol tradities ligt in het groene hart van Duitsland, tussen de bovenloop van de Main en het Thüringer Woud. Majestueus verheft de “Veste Coburg”, een der grootste middeleeuwse burchten van Duitsland, zich boven de stad. De burcht, die vanwege haar imposante ligging de bijnaam “Fränkische Krone” kreeg, is van oorsprong uit de 11de eeuw en werd in latere eeuwen herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid. Aan haar voet ontwikkelde zich in 12de eeuw een nederzetting die in 1331 stadsrechten kreeg. In 1374 kwam Coburg in het bezit van het Saksische Huis Wettin dat al Gotha bezat. Uit dit Huis kwam later het geslacht Sachsen-Coburg-Gotha voort, dat in de 19de eeuw één der meest vooraanstaande Europese vorstenhuizen werd.

De Britse koningin Victoria, wier moeder een Sachsen-Coburg was, huwde in 1840 met haar neef Albert von Sachsen-Coburg. Aan deze prins Albert, die opgroeide in het slot Ehrenburg in Coburg, herinnert een standbeeld op de Marktplatz. Een andere telg uit het geslacht, Leopold von Sachsen-Coburg, werd in 1830 gekozen tot koning der Belgen.

In de geschiedenis van het protestantisme speelt de Veste Coburg een rol doordat Luther er in 1530, tijdens de Rijksdag van Augsburg, enkele maanden verbleef onder bescherming van de toenmalige Saksische keurvorst.

De “Veste Coburg” biedt onderdak aan omvangrijke kunstcollecties uit negen eeuwen Europese cultuur. De belangrijkste zijn de grootste wapenverzameling van Duitsland, het penningenkabinet met ca. 20.000 munten en medailles en een verzameling glaswerk. De collectie tekeningen en grafieken, bestaande uit 300.000 bladen, is wereldberoemd. In het Steinere Haus bevindt zich de Lutherstube met o.a. het bekende portret van Luther door Lucas Cranache.

Bach (27.200 inwoners)
Dit stadje ligt aan de Witte Main, even ten oosten van de plaats waar de Rode Main en de Witte Main gezamenlijk de rivier de Main vormen. De stad is bekend om haar brouwerij en haar museum in de Plassenburg, een middeleeuwse burcht uit de 12de eeuw die hoog boven het stadje uitrijst. In de 18de eeuw werd de burcht gebruikt als een krijgsgevangenen kamp en in de 19de eeuw omgevormd tot een gevangenis. Gedurende de 20ste eeuw werd deze gerestaureerd en gerenoveerd. Vandaag schittert ze in alle pracht en dient als thuisbasis van diverse musea. De renaissance binnenplaats is één van de mooiste in Duitsland. In de zomer is ze een uniek decor voor openlucht vertoningen. Achter de muren van de Plassenburg wachten vier musea waar je als bezoeker te midden van historische veldslagen wordt geleid met behulp van ongeveer 300.000 miniatuurtjes in tin.

Marktredwitz (17.500 inwoners)
Prachtig gelegen stadje aan de oostelijke rand van het Fichtelgebergte. Het is nog gedeeltelijk omring d door stukken gerestaureerde stadsmuren. Dichtbij de Kirchenportal staat het prachtige Kastenslot uit 1770. De laatgotische St. Bartholomeus kerk is het vermelden waard alsook de rococo kerk St. Theresien.

Tsjechië

Cheb (in het Duits Eger)
Een stad op 459 meter in de Tsjechische regio Karlsbad. Cheb ligt aan de rivier de Ohře. Zowel de stad als de rivier heten in het Duits Eger. Tot aan de 14de eeuw was de naam van de stad Egra, daarna veranderde de naam in Eger. Sinds de 16de eeuw wordt de stad ook Cheb of Chba genoemd. Sinds 1945 is alleen de Tsjechische naam Cheb nog van kracht.

In 1919 was er een betoging in Cheb, zoals in alle Sudetenduitse steden, tegen de aansluiting bij Tsjechoslowakije. Twee mensen kwamen toen om. In 1938, vlak nadat het Duitse leger de macht had overgenomen in het Sudeten-Duitse gebied, bezocht Adolf Hitler de stad. De stad zou tot 1945 bij Duitsland horen, waarna de stad weer aan Tsjechoslowakije werd toegewezen. De Duitse bevolking moest de stad op grond van de Benešdecreten verlaten. De Duitse stad Amberg adopteerde in 1954 de Duitsers die uit Cheb vertrokken waren.

De moeite waard zijn:

 • Ten noordwesten van de stad ligt de ruïne van Kasteel Cheb, die waarschijnlijk in de 12de eeuw gebouwd werd. Een deel van het kasteel is nu een museum.
 • De Franciscanenkerk in het centrum van Cheb.
 • Het Districtsmuseum Cheb (Krajské muzeum Cheb) dat zich bevindt in het 15de eeuwse gotische gemeentehuis.
 • De Loretokapel Starý Hrozňatov, een katholiek bedevaartsoord.

Mariánské Lásné (Mariënbad in het Duits)

De stad ligt op 630 meter hoogte in het Bohemer Woud en is sinds het begin van de negentiende eeuw een bekend kuuroord dankzij de inspannigen van de abt Karl Kaspar Reitenberger van het naburige klooster Teplá (Tepl). Wat eerder had de kloosterarts bij de plaatselijke geneeskrachtige bronnen enkele badhuizen laten bouwen. Mariënbad werd al spoedig bezocht door beroemdheden als Goethe. In 1865 kreeg het stadsrechten. Het werd echter pas een zeer druk bezochte plaats nadat het in 1872 via Eger (thans Cheb) op het spoorwegnet was aangesloten. In de 2de wereldoorlog werd de stad niet verwoest. Wel was Mariënbad voor tientallen jaren zijn internationale bezoekersstroom kwijt. Vóór de 2de wereldoorlog sprak de meerderheid van de inwoners Duits. Doordat de Duitsers in 1945 werden uitgewezen spreekt de meerderheid nu Tsjechisch.

Plzen in Bohemen

Met zijn stadsmuren en grachten behoorde Plzen indertijd al tot de belangrijkste vestingen van het land. Het waren duitse immigranten die Plzen in de 13de eeuw stichtten en zij bouwden er een typische kolonistenstad: een plattegrond met een schaakbordpatroon bestaande uit 22 rechthoekige vierkanten, waarvan er twee niet werden bebouwd. Dat zijn de pleinen van nu.
In het jaar 1295 kreeg Plzen de status van koninklijke stad door koning Wenceslas II.

Tot in de 17de eeuw bleef de stad een sterke vesting voor het Tsjechische katholicisme.
Pas sinds de de industriële revolutie ontwikkelde de stad zich snel tot een belangrijk centrum waar de uit het westen komende handelswegen naar Praag zich samenvoegden. In 1848 werd de wereldberoemde Prazdroj Brouwerij gesticht, in 1859 bouwde men de Skoda-fabrieken.
Plzen is de enige Tsjechische stad die door de Amerikanen in 1945 werd bevrijd, al hadden ze daarvoor de Skoda-fabrieken midden in de stad zwaar gebombardeerd, samen met de Britse geallieerden. Hier werd immers vanaf 1939 druk voor de nazi's geproduceerd. Niettemin trokken de Amerikanen zich in 1945 terug onder druk van de afspraken die zij hadden gemaakt met de Russen. Zolang het land achter het IJzeren Gordijn lag, hebben de communisten de ware historische toedracht verdoezeld en het bombardement met allerhande propaganda uitgebuit.
Wat is er te zien?

 • het namesti Republiky

  De historische stadskern en het grootste plein van Bohemen. Hier staat het renaissance raadhuis uit 1558 waarvan de grote ontvangstzaal versierd is met een fresco dat “De Kruisiging” uitbeeldt en een tafereel met het oudste uitzicht op de stad in 1550.

 • de gotische Bartholomeuskerk

  Torent overal bovenuit. De 103 meter hoge toren is de hoogste van het land. Op het hoofdaltaar uit 1883 staat de “Madonna van Plzen” een meesterwerk van gotische beeldhouwkunst uit 1390.

 • op het kerkhof van de St. Nicolaaskerk ligt de toneelschrijver Kajetan Tyl begraven, ook de schrijver van de tekst van het nationale volkslied, Ma Vlast.
 • het Brouwerijmuseum

  Plzen is gekend om zijn Pilsner Urquell, het bier dat hier sinds 1842 wordt gebrouwen. Het museum is gevestigd in een middeleeuwse mouterij, die bij de restauratie van de stadsmuren werd ontdekt.

 • de Skoda-fabrieken

  Plzen is een staalstad, vooral dank zij de gigantische Skodafabrieken. Zware industrie is de ware bestemming van de stad geworden nadat Emil Skoda er in 1868 zijn machinefabrieken opende.

Horovice (of Horschowitz in het Duits) in Midden-Bohemen

In deze kleine stad met 6.700 inwoners heeft men door archeologisch vondsten ontdekt dat de eerste bewoning van de huidige stad waarschijnlijk plaatsvond in de 10de eeuw. Sinds 1322 heeft Hořovice stadsrechten. De stad ligt aan de belangrijke spoorlijn 170 tussen Praag en Pilsen en heeft een eigen spoorwegstation. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is het kasteel Hořovice. Dit barokke kasteel van de heren uit Vrbno en Bruntál is gebouwd in het begin van de 18de eeuw, classicistisch verbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw door de Hessense vorstenfamilie de Hanavers. De dominante Zonnetoren kijkt uit over het park dat van het kasteel gescheiden is door een traliepoort en een hek met barok beeldhouwwerk.

Praag (met haar 1.300.000 inwoners op slechts 500 vierkante km een wereldstad in het klein)

Het is de hoofdstad van Bohemen en de grootste stad van de Centraal-Europese Republiek Tsjechië. Wat een pracht van een eindbestemming!

“De Gouden Stad met zijn 100 torens” ligt aan de Vltana (Moldau) en wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en is dan ook één van de meest toeristische steden van Europa. Tot en met het jaar 1992 was Praag de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije. Gedurende 6 eeuwen bleef de stad vrijwel ongeschonden door oorlogen en rampen. Niettemin heeft Praag de laatste 70 jaar zeer belangrijke momenten beleefd:

 • de holocaust waarbij de 40.000 joden van Praag “gereduceerd” werden tot 6000.
 • de uitdrijving van de Duitstalige stadsgenoten na 2de wereldoorlog en de overname door de communisten met de oprichting van de “Communistische Partij van Tsjecho-Slowakije”.
 • de Praagse lente in 1968. Toen president Dubcèk het harde stalinisme wou vervangen door een “socialisme met een menselijker gelaat”, bezetten de Russen de stad met 500.000 soldaten. De student Jan Palach stak als protest zichzelf in brand op het Wenceslasplein. De ‘Normalisatie” werd gestopt door zuivering en repressie.
 • de fluwelen revolutie in 1989. Václav Havel die aan het hoofd stond van het Burgerforum werd zonder 1 schot te lossen tot president verkozen van Tsjechië.
 • de overstroming van de binnenstad enkele jaren geleden.

Praag is één groot openluchtmuseum

Sinds 1989 is de stad geëvolueerd van een sombere communistische stad, waar het stonk naar steenkool om de huizen te verwarmen, naar een dynamische toeristische topper. Nochtans is de betovering en nostalgie overeind gebleven.

Het grootste deel van de bezienswaardighedenin Praag is te vinden in de binnenstad, die ongeveer samenvalt met het districtPraag 1, en vooralin de Oude Stad. Alle toeristen komen samen bij het Oude stadsplein, waar een van dé symbolen van Praag, het astronomisch uurwerk, op hetbelfort te bewonderen valt. Een ander bezienswaardig plein is het Wenceslausplein,ten oosten van het Oude stadsplein. De bekendste brug van Praag, de Karelsbrug uit1357 verbindt de Oude Stad met een andere wijk aan de overkant van de Moldau, MaláStrana “De Kleine Zijde”. Hier is een groot aantal paleizen te vinden,die tegenwoordig vooral als regeringsgebouwen en ambassade gebruikt worden.

Midden in de Oude Stad ligt een klein wijkje, de joodse wijk Josefov.Deze bezit nog vele bezienswaardigheden die herinneren aan het joodse verleden,zoals de oude joodse begraafplaats en hetgeboortehuis van Franz Kafka, één van de bekendste inwoners van Praag.

Aan weerskanten van het centrum bevindt zicheen vesting. Aan de zuidkant is dat Vyšehrad, waar binnen een kerk en begraafplaats zijn. Op de begraafplaats zijn vele interessante graven en graftombes te vinden van veel bekende Tsjechen, waaronder van de componisten Antonín Dvořák en BedřichSmetana. Aan de noordwestzijde is dat de Praagse burcht op de heuvel Hradčany. Deze burcht uit de 9deeeuw is de grootste ter wereld. In de wijk Vinohradystaat de Staatsopera van Praag (Státní opera). Enkele vande grootste musici van de wereld traden hier op zoals RichardStrauss en Gustav Mahler.

In Praag zijn er heel wat interessante kerken. De bekendste is de Sint-Vituskathedraal (Katedrála svatého Víta),waarvan de eerste steen in het jaar 1344 werd gelegd. Deze aan Vitus gewijde kerk isonderdeel van de Praagse burcht. Ook de romaanse Sint-Jorisbasiliek staat binnen de Praagse burcht.Op het Oude stadsplein staan twee bekende kerken. De Týnkerk(Týnský chrám) is een kerk met twee 80 meter hoge torens, waarvande bouw in 1365 begon. De andere kerk is de Sint-Nicolaaskerk in barokke architectuur. In Malá Strana staat eentweede Sint-Nicolaaskerk, ook inbarokstijl.

In de stad is een groot aantal musea gevestigd. De oudste, grootste en bekendste is het Nationaal Museum (Národní muzeum). Hethoofdgebouw van het tientallen gebouwen tellende museum staat aan het Wenceslauspleinin de Nieuwe Stad. Binnen Praag horen onder andereook het historische museum in de Praagseburcht, het Antonín Dvořák-museum in de Villa Amerikaen het Bedřich Smetana-museum in de buurt van deKarelsbrug.In de wijk Malá Strana bevindt zich het museum voor moderne kunst MuseumKampa.

In het Museum van de hoofdstad Praag (Muzeum hlavního města Prahy), in de buurt van metrostation Florenc, zijn tentoonstellingen te vindenover de geschiedenis van de stad. In de wijk Josefov is het in 1906 opgerichte Joods Museum(Židovské Muzeum v Praze) gevestigd.

Moderne architectuurNaast alle historische bezienswaardigheden is er ook op het gebied van moderne architectuur het één en ander te bezichtigen in Praag. Het meest opvallende gebouw van de stad is de Žižkov Televisietoren (Žižkovskátelevizní věž), die 216 meter hoog is. De toren is in brutalistischestijl gebouwd tussen 1985 en 1992. De Petřín Uitkijktoren kan, ondanks het feit dat hij al gebouwd is in 1889, toch ook gerekend worden tot modernearchitectuur. De 60 meter hoge toren lijkt erg veel op de Eiffeltoren.Als de heuvel Petřín, waarop de toren staat, wordt meegerekend,zijn beide gebouwen even hoog.

“Praag laat je niet los…dit moedertje heeft klauwen.”schreef Frans Kafka. Ik moet hem gelijk geven want ik wil er nog graag eensterug. Net zoals alle andere toeristen wordt je in deze stad onweerstaanbaaraangetrokken om te gaan slenteren door de smalle steegjes van Staré Mesto metde gezellige volkscafés en sfeervolle koffiehuizen. En s’avonds op te gaan inde onvergetelijke sfeer rond en op de Karelsbrug met wazige en rozigewolkenslierten over de Donau.

Reacties

Services at door

This is really a pleasant and useful, containing all data furthermore greatly affect the new innovation. Much obliged for sharing it,
Avriq
Avriq India

Its New Year time and in the

Its New Year time and in the event that you are thinking to accomplish something thing remarkable and happy than we are here to help you to discover the best. http://www.realcasadiborbone.it/new-year-2018-quotes/

i am impressed!

the blog is well written and very beautifully presented. i request all to check my blog also, i would appreciate it.

Nice blog

i checked this website and i think their authors can learn a lot from this blog click here to read more.

Ace Kabaddi, the main expert

Ace Kabaddi, the main expert Kabaddi alliance right now, is good to go for its fifth season beginning on July 28, 2017. pro kabaddi league 2017

dolby atmos

Dolby Atmos: Did you feel like you your device sound system is not up to the mark? I am the one who felt like my system sounds would have been better if I use some extension apps.

Overlooked secret word is a

Overlooked secret word is a typical issue and I'm certain that we've all once tapped the acclaimed 'Overlooked Password' interface sooner or later in our life. This time, you overlooked iCloud watchword and you don't know where to discover the "Overlooked Password" interface not surprisingly. icloud backup 

If you are looking for cute

If you are looking for cute and sweet love quotes for husband than you TEMPhas just landed on right page. Good Morning Quotes

Showbox PC app is an

Showbox PC app is an Amazing App available for Mobile Phones with Android Operating System. showbox for pc

IQ Option is one of the

IQ Option is one of the leading brokers of the binary Options trading platform. This is one of the best platforms for the beginner traders. Though it is quite suitable for the professional traders as well. The Asset list of IQ Option is unique. IQ Option Broker even offers the bitcoin index which helps you in trading even on weekends. iq option robot

www.keralaresults.nic.in

Kerala state Education Board will announce the SSLC Results 2017 Kerala Online on the decent internet site

Beard Czar Beard Care Book

Beard Czar Beard Care Book is available in the form of eBook, it’s a guide where you will get the tips on how to take care of your beard, make them grow and groom.

Beard Czar Beard Care Book

Beard Czar Beard Care Book is available in the form of eBook, it’s a guide where you will get the tips on how to take care of your beard, make them grow and groom.

click here

click here https://bestlaptopsforcollege.org/best-laptops-for-college-student-2017/ for more details on best laptops for students

This post makes a lot of

This post makes a lot of sense indeed and I appreciate the work

Boekje fietsen naar Praag

Hallo Ruth,

Ik zag op jouw blog dat je de route naar Praag hebben gefietst. Wij zijn zelf ontzettend enthousiast over deze route, alleen is het boekje nergens meer te verkrijgen i.v.m. herdruk die pas eind dit jaar uitkomt. Nu vroeg ik me af of jij dit boekje (nog) hebt en of ik het misschien zou kunnen overkopen of lenen? Dat zou echt super zijn, aangezien wij enorme fietsfanaten zijn en deze route me fantastisch lijkt.

Ik hoor heel graag van je!

Groeten,
Marlies Heijnis 0614469057

boekje Praag

Bedankt voor de interesse. Ik moet je vertellen dat mijn boekje helemaal verknipt is. tevens hou ik het graag als souvenier. Er is veel kans dat je het nog vindt bij Kariboe Leuven http://www.kariboe.be/nieuws-leuven of bij de winkels van Adventure.

Groetjes,
Ruth

bedankt voor de mooie blog

Geachte,

José Mortier,die u ontmoet heeft op weg naar Santiago,vertelde van uw blog. Wij vertrekken morgen ,zie link

http://www.bloggen.be/carineopdefiets/

mvg Sandra

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet publiekelijk getoond worden.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden