Geen 3 weken meer en we zijn weer onderweg!

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/esteen/ruth-is-onderweg.net/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/esteen/ruth-is-onderweg.net/includes/unicode.inc on line 311.

Eindelijk is het zover!
Dit jaar fietsen we een kortere tocht over 1100 km naar de Bodensee , ook het meer van Konstanz genoemd. We baseren ons op “Reitsma’s Route naar Rome, deel 1 tot Bregenz” (uitgegeven door Pirola).
De training en voorbereiding stonden op een lager pitje dan verleden jaar. De verhuis van een groot huis naar een kleiner appartement zorgde voor de nodige beslommeringen en stress. Als we tussendoor eventjes de fiets op konden, viel de regen met bakken naar beneden. Wat een verregende lente en zomer toch…Hoe dan ook verloren we er de moed niet bij.

We hebben het idee opgenomen om dergelijke trektochten te doen zolang onze gezondheid het toelaat. Ongebreidelde vrijheid in een ongerepte natuur is op zichzelf al zo avontuurlijk dat het je nooit meer loslaat.

We hebben 4 weken tijd om 1100 km af te leggen. Voldoende om hier en daar wat fraais te bezichtigen en zelfs een cultuurstop te houden. Een Duits wijntje proeven in een Weinstube of een biertje in een Biergarte moet kunnen. Enkel een beetje bang dat de dagelijkse schnitzel met pommes frites ons op een bepaald moment de oren zal uit komen. Fietsen in de vrije natuur over berg en dal…de verwachtingen zijn weer groot. Laat ons hopen dat de Duitse regen wat minder nat is dan hier. In theorie zou slaapgelegenheid geen probleem mogen zijn. Campings, Gasthöfer in vele dorpjes, Jugendherberge, Zimmer frei bij particulieren…
Met behulp van de fietsknooppunten van het “Limburgse fietsparadijs” zetten we oostelijk koers naar de Maasvallei. Vanaf Roermond navigeren we zuidwaarts langs de vallei van de Rur tot Düren. Van hieruit steken we over naar Remagen op de Rijn. De stille weggetjes tot nu toe moeten plaats maken voor de drukkere fietswegen langs de Rijn over Koblenz, Boppard, Sankt Goar, Bacharach, Bingen, bekend door de benedictes Hildegard von Bingen (1098 – 1179). Na mogelijk een bezoekje aan de befaamde Weinstuben van Rüdesheim, waar tevens de Duitse cognac Uralt Asbach gefabriceerd wordt, zakken we verder af naar de universiteitsstad Heidelberg, één der mooiste barokke steden in Duitsland. Het “Heidelberger Schloss” is overbekend. Hier zullen we vermoedelijk een dagje halt houden om al dat moois te bezichtigen. De stad is bijna zonder verwoestingen uit de oorlog gekomen.
Tot nu toe was de route nagenoeg vlak. Vanaf Karlsruhe slingert de weg door akkers, velden en dichte bossen en wordt heuvelachtiger. In Pforzheim arriveren we in het noordelijk “Schwarzwald”.
Het wordt redelijk klimmen tot Ehningen. De lichte afdaling naar Tübingen loopt dwars door het “Naturpark Schönbruck” dat ooit een jachtterrein was van de koningen van Würtenberg. Hier heerst de stilte en het geklater van idylische beekjes.
Nu komt het zwaarste gedeelte. Een echte beklimming 25 km lang aan 4 tot 7% over de “Schwäbische Alb” naar het hoogste punt van de route in Melchingen op 737 m. hoogte.
Tot de Bodensee ongeveer 150km verderop gaat de weg bergop bergaf schommelend tussen de 450 en 600 m. We doorkruisen de “Raube Alb”, geologisch een uitloper van de Jura. Op deze hoogte hebben de winden vrij spel en kunnen zeer hevig zijn. In deze glooiende landschappen met weidse akkers en groene weiden liggen kleine dorpjes verscholen zoals Sigmaringen,Mengen, Pfullendorf, Oversiggingen. Meestal gebouwd rond een schilderachtig barokke kerkje. We zakken stilletjes af naar 400 m. In de omgeving van Friedrichshafen zien we eindelijk het blauwe water van de Bodensee, na het meer van Genève het grootste Alpenmeer. 60 km lang en 12 km breed.
We fietsen langs de boorden van dit “Schwäbisches Meer” over Lindau naar Bregenz in Oostenrijk. Als we tijd over hebben steken we de grens over met Zwitserland en volgen de oevers en promenades tot Konstanz. Hier nemen we de overzetboot naar Meersburg waar we opgewacht worden door familie.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet publiekelijk getoond worden.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden