De route naar Saintes Maries-de-la-Mer in 2011

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/esteen/ruth-is-onderweg.net/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/esteen/ruth-is-onderweg.net/includes/unicode.inc on line 311.

Welke wegen zullen we volgen?

De route wordt “de groene route” genoemd omwille van de relatief rustige autoluwe wegen, weidse vergezichten. Grote steden worden zoveel mogelijk gemeden. Kleine stadjes worden aangedaan voor de noodzakelijke behoeftes: een hotelletje, een bakker, een superette, een fietshersteller…

Vanaf de eerste dag worden de Ardennen onder de wielen geschoven. Dit zal ongetwijfeld een lastig stuk zijn. In het rijkere Luxemburg wordt het wat gemakkelijker en kunnen we op adem komen. We volgen de kronkelende schilderachtige vallei van de Sûre langs het fietspad cr329, cr321, cr123 over Wiltz, Ettelbrück, de stad Luxemburg.

Voorbij Dudelange rijden we de franse grens over. Als we uit het dal van de Moezel geklommen zijn, duiken hoog aan de horizon de 4 kerncentrales van Cattenom op. We zijn in de Lorraine aangekomen, een nogal vervallen streek met een verouderde bevolking. Een rustig heuvelachtig landschap 200 km lang evenwijdig met de Moezel. De korte opeenvolging van hellingen en afdalingen maken het afmattend. De heuvels zijn niet zo hoog, de meeste dorpjes liggen in de diepte. Hier zijn weinig voorzieningen, ook voor de nacht. Bij regen zal de grauwe kleur ons hopelijk niet in een depressie onderdompelen. We rijden o.a. door Château-Salins, Lunéville, die omwille van zijn prachtige tuinen “Petit Versailles” genoemd wordt. In Charmes steken we de Moezel over.

In de Vogezen wordt het landschap meer afwisselend en boeiender. De route volgt de bovenloop van de Saône en doorkruist enkele kleine stadjes. Darney met een reeds zuiders tintje, Port-sur-Saône bekend om de watersport, Marnay op de Ognon.
Eindelijk wordt de natuur vrolijker. De zonnebloemen, de eerste kleine wijngaardjes…60 km voorbij Marnay arriveren we in de wijnstreek van de Arbois. Het wordt even afzien als we getrakteerd worden op een fikse klimpartij vanuit Poligny naar bijna het dak van deze fietsroute op 600 m hoogte in Plasne en nemen vandaar een stukje van de Jura mee.

Op het Juraplateau dichtbij de Zwitserse grens, waar de regenkansen aanzienlijk zijn, gaat het gedurende 60 km zwaar bergop bergaf tussen 300 en 600 m. In Onoz bereiken we het hoogste punt op 632 m. Vanaf Orgelet dalen we af door smalle kronkelende gorges naar de vallei van de Ain uitmondend in de Rhône.

Het is nog niet gedaan want na ongeveer 80 km moeten we nog een heel eind flink omhoog en omlaag door de uitlopers van de Dauphiné. Eens beneden volgt een 7 km lange klim van Bégude naar Aleyrac. Vanaf Romans-sur-Isère is het wat gemakkelijker maar tussen Crest en Valréas is het alweer eens ploegen en zweten door een spectaculaire doorgang over de romantische Col du Pas de Lauzun op 504 m. We bevinden ons ten oosten van het Massif Central en beschermd door de westelijke winden. Het wordt droger en warmer. Het zuiden lonkt.

Vanaf Rochegude zitten we in de Provence en wordt het een “makkie” tot Saintes Maries-de-la-Mer, tenminste als er geen strakke gierende koude mistralwind tegenzit. 130 km licht heuvelland dwars door de Hérault. De historisch zeer belangrijke Romeinse steden Orange, Avignon op nog slechts 100 km, Arles op slechts nog slechts 60 km zijn ontegensprekelijk een bezoekje waard.

Vanuit Saintes Maries-de-la-Mer vatten we de terugtocht aan over Nîmes met zijn onmetelijk grote en goed bewaarde Romeinse arena, waar nog altijd massaspektakels worden gehouden. Met een huurauto keren we terug huiswaarts.

Een beetje toeristische informatie:


Luxemburg.

Wiltz (telt ongeveer 5000 inwoners).

Wiltz is een oude gemeente en heeft als woonplaats gediend voor Kelten, Romeinen en Franken. Het stadje is in twee delen gesplitst: de bovenstad ligt op twee hellingen terwijl de benedenstad aan de oevers van de rivier de Wiltz ligt. De bovenstad wordt gedomineerd door het 17de eeuwse kasteel van de graven van Wilz. In juli is Wiltz een belangrijke toeristische trekpleister omwille van een groot zomer festival. Het stadje is bekend om de vele scouting-faciliteiten. Hier pronkt het "International Scouting One Penny Monument" ter ere van scoutingoprichter Robert Baden-Powell.

Ettelbrück (telt ongeveer 6500 inwoners, naam is afgeleid van Attilla).

Het stadje Ettelbrück, 29 km ten noorden van de stad Luxemburg, wordt de "Poort van de Ardennen" genoemd. Het ligt aan de samenvloeing van de Wark, Alzette en de Sûre. Omdat het stadje centraal ligt in het Groothertogdom Luxemburg en in een landbouwgebied, zijn er nogal wat daarmee verband houdende instellingen, zoals een landbouwschool en de kantoren van Luxemburgse Zuivelfabrieken. Maar door de prachtige omgeving is het vooral toeristisch van grote betekenis.
De noodlottige Slag om de Ardennen in december 1944, heeft ook Ettelbrück zware schade toegebracht. Het Patton monument herinnert hieraan. Er zijn praktisch geen gebouwen van historische aard bewaard alhoewel in 1996, tijdens opgravingen, de resten van grondvesten van Gallo-Romeinse villa's, en mooie mozaïekvloeren gevonden werden.
In Ettelbrück bevindt zich het grootste psychiatrisch hospitaal van het Groothertogdom.

Luxemburg (Luxembourg of Lëtzebuerg telt ongeveer 95.000 inwoners).

Hoofdstad aan de samenloop van de rivieren Alzette en Pétrusse, in een diep dal ingebed. De naam Luxemburg is afkomstig van Lucilinburhuc, dat kleine burcht betekent De steile hellingen vormden een natuurlijke vesting die door de vijand zo goed als niet in te nemen was. De bekende Franse vestingbouwer Vauban heeft hier 23 km versterkingen aan toegevoegd, de kazematten genoemd.
Luxemburg is een van de rijkste steden van Europa. Het is een belangrijke stad voor de internationale bankwereld. Tegelijkertijd is de stad samen met Brussel en Straatsburg één van de belangrijkste vestigingsplaatsen van Europese institutie o.a. het Europese Hof van Justitie.


Lorraine.

Lunéville (ligt in het Franse departement Meurthe-et-Moselle (regio Lotharingen) en telt ongeveer 20.500 inwoners).

De stad is bekend om haar borduurwerk, de keramiek en de militaire traditie. Hier was in de 19de eeuw het grootste cavaleriekamp van Frankrijk gevestigd met de gendarmes ”Reds”. In de 18de eeuw bouwde koning Stanislas Leszczynski, stiefvader van Lodewijk XV en afgezette koning van Polen het "Versailles van Lotharingen”. Een residentie omringd door een prachtige Franse tuin. De grandeur van dit lustoord doet denken aan het kasteel van Versailles en weerspiegelt het roemrijke verleden van de stad.
De architectonische schatten van de stad zijn niet alleen beperkt tot het kasteel. De rococo kerk Saint Jacques herbergt één van de mooiste orgels in de regio. De twee torens, gebouwd door Emmanuel Here, eerste architect van Stanislas, zijn van ver buiten de stad zichtbaar.
Het "Merchant's House" uit 1757 is een monumentaal pand in het oude centrum, waar enkele straten nog hun oorspronkelijke sfeer hebben bewaard. De gevel is verfijnd uitgesneden in de karakteristieke rode zandsteen van de nabij gelegen Vogezen.
De synagoge, die haar eerste beoefenaars verwelkomde in 1785 was de eerste die gebouwd werd in Frankrijk.


Vogezen.

Darney (telt ongeveer 1500 inwoners en behoort tot het arrondissement Epinal).

Een oud stadje diep in het dal van de nog bescheiden Saône. Het centrum ademt vergane glorie uit. Er zijn enkele kleine winkels en een leuk stadhuis.


Jura.

Poligny (telt ongeveer 6000 inwoners en behoort tot het arrondissement Lons-le-Saunier).

Klein stadje bestaande uit één lange winkelstraat en bekend om zijn gruyèrekaas en vooral zijn wijn.
Van op de gezellige terrasjes op een pleintje zie je de steile rotswanden van de Grimont en de Croix du Dan, die we omhoog moeten.
In de collegiale kerk Saint-Hippolyte met de ruines van een clarissenklooster ligt de heilige Coleta begraven. Ze besloot in 1398 als kluizenares verder te leven in eenzaamheid na een visioen waarin Franciscus van Assisi verschijnt.

Orgelet (telt ongeveer 2000 inwoners en behoort tot het arrondissement Lons-le-Saunier in de regio Franche-Comté).

De Franse kaasproducent “Le Groupe Bel”, bekend van onder meer Babybel en La Vache qui rit, werd hier in 1865 opgericht.


Dauphiné.

Romans-sur-Isère (telt ongeveer 33.000 inwoners en behoort tot het arrondissement Valence in het departement Drôme in de regio Rhône-Alpes).

In het noorden van de Drôme ligt een groene streek met een lappendeken van velden, wouden, boom- en wijngaarden. De afgeronde heuvels en glooiende valleien verbinden hier de Bas-Dauphiné met de Vercors. Hoofdstad van de Drôme is Romans-sur-Isère, een stad met een rijk historisch en architecturaal patrimonium. De wirwar van pittoreske straten rondom de collegiale kerk St-Bernard glooien zachtjes naar de oevers van de Isère toe en doen middeleeuws aan met huisjes uit de13de en 14de eeuw, houten gevels, sfeervolle pleintjes, geplaveide straten en overblijfselen van de stadsomwallingen. Romans is ook de hoofdstad van de luxeschoenenindustrie, een reputatie die ze tot vandaag hooghoudt met namen als Charles Jourdan, Robert Clergerie en Stéphane Kélian en waar ze een opmerkelijk schoenenmuseum aan overgehouden heeft.
Romans is ook een gezellige stad met een culinaire traditie die lekkerbekken doet watertanden: kwarteltjes, duifjes, gratin dauphinois, parelhoen, ravioli, perziken en geitenkaas zijn de specialiteiten van de streek en zijn niet te versmaden in combinatie met een sublieme Hermitage of een Saint-Jospeh uit de naburige wijngaarden.
Op 18 juli 2008 werd bekend dat er een lekkage was in de kerncentrale en deze werd daarom voorlopig gesloten.

Crest (telt ongeveer 8000 inwoners en behoort tot het departement Drôme in de regio Rhône-Alpes).

Het opvallende profiel van het gezellige dorpje Crest (uitgesproken als ‘Cré’) wordt bepaald door de grootste donjon van Frankrijk. “La Tour” is maar liefst 51 meter hoog en aan de voet zijn de muren 4 meter dik. Het uitstekend opgezette museum in het kasteel laat het woord aan de voormalige bewoners, van de middeleeuwse leenheer tot de gevangene uit de 19de eeuw. Bovenop het kasteel heb je een mooi uitzicht over de oude middeleeuwse binnenstad en over de “Préalpes Drômoises”.
De benedenstad verbergt heel wat verrassingen: schattige, smalle straatjes, zigzaggende trappen, mooie façades met smeedijzeren balustrades, kleine verborgen tuintjes en schaduwrijke pleintjes. Een leuke winkelstraat is de “Rue de l’Hôtel de Ville”, met burgerwoningen uit de 16de en 17de eeuw. Crest is bekend om zijn aperitiefwijn Clairette en de heerlijke Picodon, platte ronde geitenkaasjes die al sinds de 14 de eeuw in de streek worden geproduceerd.

Valréas (telt ongeveer 10.000 inwoners en behoort tot het departement Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur).

Oorspronkelijk behoorde de stad (eerst Valeriacum, vervolgens Valeria en Vaurias in het provencaals) tot verschillende co-seigneurs, onder de bescherming van de verschillende overheersers. In 1317 kocht Paus Johannes XXII de stad, die dus onder het gezag van de Staten van de Heilige Stoel kwam. In de 16de eeuw omvatte de rechterlijke macht Valréas 32 gemeenten. De revolutie is een mijlpaal in de geschiedenis van de stad want van dan af werd deze bij Frankrijk gevoegd.
Als oude stad van de Pauselijke Staten, heeft Valréas een goed bewaard en rijk erfgoed. Het Simiane kasteel, de Romaanse kerk Notre Dame de Nazareth, de kapel “des Pénitents Blancs”, de Ripert Castle Tower of Tivoli toren.
De wijnen van de “Enclave des Papes” zijn van een buitengewone kwaliteit. Even verderop ligt het wijngebied van de “Châteauneuf-du-Pape”.


Provence.

Orange: “de poort van de Provence” ligt in het departement Vaucluse (ongeveer 30.000).

De vele bezoekers roemen Orange om de vele culinaire regionale gerechten en het bruisende stadsleven.
Als historisch en economisch centrum ligt Orange aan de Via Agrippa, de antieke weg naar Lyon. In 105 v. Chr. sneuvelden hier 100.000 Romeinen in een slag tegen de Kimbren en de Teutonen. Er werd een legionairskolonie gevestigd, Arausio genaamd en dit was het begin van een Pax Romana.
Vanaf de 4de eeuw was Orange een bisschopsstad, van de 13de tot de 18de eeuw zetel van een vorstendom. In de 16de eeuw werd Willem van Nassau er stadhouder, de latere stichter van de “Republiek der Verenigde Nederlanden”. Hij gebruikte de stenen van vele Romeinse monumenten om een machtig kasteel te bouwen. Enkel de triomfboog en het Romeins theater bleven gespaard. In oorlog met Holland veroverde Lodewijk XIV in 1672 de stad en liet het kasteel van Willem terug afbreken.

Belangrijke bezienswaardigheden:

De Arc de Triomphe:

Werd gebouwd ter ere van de veteranen van het 2de Gallië-legioen, stichters van de stad en later ter ere van keizer Tiberius. Het is een prachtig voorbeeld van Provençaalse Romeinse kunst. De triomfboog symboliseert de overgang tussen de wereld van de doden en de oude stad. Er zijn drie doorgangen, twee voor voetgangers en een in het midden voor karren, twee attieken en een decor van wapenborden, schilden, helmen en vaandels. Bijzonder is de eerste attiek met haar scheepvaarts attributen, roer, roeispaan en sneb, die waarschijnlijk een originele verwijzing zijn naar de Romeinse overheersing op de wereldzeeën.

Het Théâtre Antique:

Het dankt zijn bekendheid aan de goede staat waarin de muurscène bewaard is gebleven. Het was dé grote ontmoetingsplaats van de stad. Dankzij de akoestiek en de structuur van het gebouw konden 9.000 bezoekers van de voorstellingen genieten.
Het theater werd vanaf de 4de eeuw verwaarloosd en vervolgens gebruikt als woonwijk. Pas in de 19de eeuw kreeg het zijn oorspronkelijke functie terug. Orange blies terug nieuw leven in het openluchttheater en nodigt thans de grootste sterren uit de theater- en operawereld uit. In 1970 bezorgen de nieuwe Chorégies het theater internationale faam. Elke zomer bezoeken tienduizenden bezoekers het theater.

De Notre-Dame:

Een kathedraal, in Romaans-Provençaalse stijl. Deze werd tijdens de godsdienstoorlogen zwaar beschadigd en in de 12de en de 16de eeuw weer opgebouwd. Het Raadhuis daarnaast dateert uit de 18de eeuw en beschikt over een mooie klokkentoren uit 1671 en een smeedijzeren campanile.

Avignon: ligt in het departement Vaucluse (ongeveer 100.000 inwoners).

De stad wordt ook "Babylon aan de Rhône", en de "Provençaalse pausenstad" genoemd.
In 1309 zette Paus Clemens V de “Babylonische ballingschap der pausen” in (1309-1376), waardoor de pauselijke residentie naar Avignon werd verplaatst. Alle 7 pausen van Avignon waren Fransen. Ze meden Rome wegens partijtwisten en onveiligheid. Met de steun van de Franse Kroon bouwden ze in Avignon het “Palais des Papes” met machtige muren en zware torens. Avignon bleef een pauselijke staat tot de Franse annexatie in 1791. Avignon is dus strikt genomen nooit een Franse provincie geweest. Deze waren een jaar eerder, in 1790, afgeschaft en vervangen door departementen.
Sinds 1995 staat het historisch centrum van Avignon met het pauselijk paleis, bisschoppelijk ensemble en brug op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Belangrijkste bezienswaardigheden:

Palais des Papes (Pausenpaleis):

Een dominant en burchtachtig gebouw, waar zeven pausen verbleven in de periode 1309 - 1376. In deze vesting was het paleis gevestigd met rijk beschilderde muren en fresco’s. Het is een doolhof van zalen, gangen, kapellen en binnenhoven. De “Salle de la Grande Audience” met zijn gotische gewelven is indrukwekkend.

Pont St-Bénezet:

Beter bekend als de brug van Avignon van het kinderliedje “Sur le pont d'Avignon”. De brug verbindt de 2 oevers van de Rhône.

Sur le pont d'Avignon
L'on y danse, l'on y danse
Sur le pont d'Avignon
L'on y danse tout en rond.

Eigenlijk danste men onder de brug en dus zou het “sous le pont d'Avignon” moeten zijn.
De brug die 900 m lang was en 19 bogen telde, werd gebouwd voor voetgangers en ruiters. Deze was veel te smal om er in het rond te dansen. Men deed dat wél op het eilandje onder de bogen van de brug.
De “Rue de la République” is de bekendste straat vol gezellige cafeetjes en eethuizen en geeft uit op de Place de l’Horloge.

Arles: (telt ongeveer 50.000 inwoners).

Arles ligt aan de Rhône, op het punt waar de delta begint, bij de splitsing van de Grote Rhône en de Kleine Rhône. Daardoor ligt de stad aan de poort van de Camargue. Zijn vele Romeinse en Romaanse monumenten staan bij de UNESCO op de lijst van werelderfgoed. Arles is het amphitheater, de oude thermen, smalle steegjes en leuke pleintjes.
Het is een traditionele stad die ook wel de hoofdstad van de Provençaalse cultuur genoemd wordt. Maar de stad heeft nog meer namen: de stad van het licht en de stad van Van Gogh. In Arles vind je het terras van het beroemde schilderij van Van Gogh: “La Nuit”. Niemand kan spreken over de stad en haar heldere licht zonder te denken aan de doeken van deze grootmeester. Het was dat bijzondere licht dat Van Gogh verleidde voor een verblijf in het Zuiden. De schilder arriveerde in Arles in 1888, op een dag in februari. Dan begon een periode van intens en gepassioneerd werk onder het licht van het Zuiden. Zijn verblijf in het land van Arles, tussen februari 1888 en mei 1889, is het meest productieve op het gebied van schilderijen en tekeningen: meer dan 300 werken vormen een van de meest schitterende periodes uit de geschiedenis van de kunst. Al heeft de stad geen enkel doek van de meester in huis, toch is zijn schaduw overal aanwezig.
Zijn vele Romeinse en Romaanse monumenten staan bij de UNESCO op de lijst van werelderfgoed van de mensheid.

Belangrijkste bezienswaardigheden:

Kathedraal Saint-Trophime:

Over de Heilige Trophimus doen legenden uit verschillende tijden de ronde. In één daarvan heet het dat hij door Petrus uit Rome naar de Provence gestuurd zou zijn; volgens een andere zou hij uit het Heilige land zijn gekomen. Niemand zal het meer kunnen controleren, maar veel wijst er op dat hij een uit Ephesus stammende Griek was die vroegtijdig als evangelist naar de Provence kwam. Te zijner ere werd de eerste kerk op de ruines van een Romeinse rechtszaal gebouwd en in het jaar 606 ingewijd. Talloze pelgrims stroomden naar Arles om het graf van de Heilige Trophime en het wereldberoemde kerkhof, de Alyscamps, de “Elyzese Velden” te bezoeken. De westelijke façade van de kathedraal heeft de vorm van een Romeinse triomfboog. In het timpaan zijn het Laatste Oordeel, het Laatste Avondmaal en de twaalf apostelen afgebeeld. In de muren en het front is met zuilen die op leeuwen rusten een ordonnantie aangebracht. Hierdoor heeft de façade een klassiek karakter. Tussen de zuilen staan heiligen, waaronder de Heilige Trophimus en, links naast de deur, de apostelen Johannes en Petrus. Rechts daarvan staat de Heilige Jakobus (Santiago de Compostela).

Arena en amfitheater:

De goed bewaard gebleven arena en amfitheater dateren waarschijnlijk uit het derde kwartaal van de1ste eeuw v. Chr. In de middeleeuwen werden zij in een vesting veranderd, in de 19de eeuw echter gerestaureerd en in de oude vorm hersteld. Het in de loop der tijden sterk in verval geraakte theater uit de tijd van keizer Augustus blijft desondanks nog zeer indrukwekkend. Hier werd de beroemde Venus van Arles (thans in het Louvre) gevonden. Andere vondsten uit het theater bevinden zich in het Musée lapidaire.

Saints Maries-de-la-Mer, hoofdstad van de Camargue.

Wie de Camargue bezoekt zal ook zijn beroemde hoofdstad Saintes Maries-de-la-Mer willen zien. Van Gogh raakte in zijn ban en bedwelmd door de kracht van een onbarmhartige zon schiep hij hier vele van zijn schilderijen. Tegenwoordig wordt het plaatsje plat gelopen onder de horden toeristen. Zodra de stroom vreemdelingen is weggeëbd wordt deze plaats in haar ware gedaante zichtbaar. Het is een kleine, dappere vesting, te midden van een zandwoestijn onder een onbarmhartig gloeiende zon, omspoeld door de zee, zo nu en dan geteisterd door de mistral en bedreigd door het altijd in beweging zijnde moeras.
Eeuwenlang leidden vissers er een pover bestaan. Gedwongen door de niet aflatende aanvallen van piraten, met name de Saracenen, werd de kerk tot burchtkerk verbouwd, waarin de vissers in tijd van nood met hun gezin bescherming vonden. Destijds lag de plaats enige kilometers landinwaarts. De zee rukt gevaarlijk ver op en de vestingmuren vormen nu een wal die Saintes Maries-de-la-Mer tegen het water beschermt. De nederzetting wordt sinds de Romeinse tijd in documenten vermeld.

Legende:

Circa 40 na Chr. Zouden de joden een groep mensen in een boot zonder roer of zeil de zee hebben opgestuurd. Het betrof Maria Jacobi, de zuster van Maria, Maria Salome, de moeder van de apostelen Johannes en Jacobus alsmede Lazarus met zijn beide zusters, Maria Magdalena, Maximius, Sidonius en bovendien Sara, de donkerhuidige dienares van de twee Maria's. Volgens de legende zonk de boot tegen de verwachting in niet, maar bracht zijn opvarenden op wonderbaarlijke wijze naar de kust van Zuid-Frankrijk, voer tussen de klippen voor Saintes Maries-de-la-Mer door en meerde daar af. Martha zou naar Tarascon zijn gegaan om het evangelie te verkondigen, Maximius en Sidonius naar Aix, Lazarus naar Marseille en Maria Magdalena naar de heilige grot van Sainte-Baume. Maria Jacobi en Maria Salome zouden met hun dienares Sara zijn gebleven en later daar zijn gestorven. In 1448 liet koning René de relieken zoeken die men hier vervolgens aantrof en plechtig in reliekhouders bijzette. Toen kwam een stroom bedevaartgangers op gang die eeuwenlang doorging.

De kerk:

De klokkentoren heeft vijf klokken en drie spitse gevels. Wit afstekend in de zon tegen een diepblauwe hemel ziet men hem reeds van verre. De kerk is een uniek gebouw: tegelijk een pelgrimskerk, een vluchtburcht en een versterkte toren. De tegenwoordig één beukige kerk ontstond tussen 1165 en 1200. De reliekenverering nam dusdanig toe dat in de 14de en 15de eeuw aan de oostzijde van de kerk een crypte moest worden bijgebouwd. Destijds werd ook de klokkentoren boven het koor opgetrokken.
In de derde travee links bevindt zich in een nis de vaak gefotografeerde imitatie van de boot met de twee Maria' s aan boord, die tijdens de processies naar het strand wordt gedragen. In de travee ervoor is een voorchristelijke altaarsteen te zien die oorspronkelijk in de Mithrascultus dienst deed. De kapel van Michaël boven het koor met de sarcofagen van de Maria' s is niet toegankelijk. De reliekschrijnen worden slechts éénmaal per jaar, tijdens de bedevaart eind mei, aan met bloemen getooide touwen neergelaten en aan het volk getoond. In de crypte, waar de beenderen van de H. Sara worden vereerd, staat haar beeld, voorzien van kostbare stoffen en juwelen. Juist door haar eenvoud, door de duisternis, de wierooklucht én de nog springlevende legende rond de heiligen gaat er van deze kerkruimte een unieke atmosfeer uit. Deze houdt de bezoeker in haar ban en laat hem de ontelbare, babbelende toeristen, de geparkeerde auto' s, souvenirkraampjes, bedelaars en handelaren vergeten.

De verering van Sara:

Op 24 en 25 mei, het feest van Maria Jacobi, vindt elk jaar een bijzondere bedevaart plaats, waar zigeuners uit alle delen van Europa naar toe trekken om hun beschermvrouwe, de H. Sara, te vereren. Zij komen met hun woonwagens en laten zich door de toegestroomde toeschouwers niet storen bij het vieren van hun eigen, heiligste kerkelijke feest. Zij dragen onder grote toewijding het beeld van de H. Sara onder gezang en dans naar het strand. De mannen die de figuur hoog boven zich houden, waden tot de borst in zee. Een priester preekt en zegent de zee en de vissers vanuit een schip. De stoet wordt geopend door Arlesiennes in hun mooie klederdracht en begeleid door bereden ordebewakers. De dag erop worden beeld, schip en de twee Maria's in een processie naar de zee gedragen. Het feest wordt afgesloten met dans en een turbulent feestmaal van de zigeuners op het strand.

Museum Baroncelli:

Baroncelli, een vriend van F. Mistral, fokte hier stieren en paarden en ijverde met succes voor het behoud van deze streek. Opgezette vogels laten iets van de lokale vogelsoorten zien. Meubels, werktuigen en ruitertoebehoren benadrukken het typische van de Camargue.

Reacties

Services at door

very nice posts. really to be appreciated awsome and a great stuff keep posting like this.having a great smile here .too good
WWW.Avriq.com
Avriq India

I read this article. I think

I read this article. I think You put a great deal of exertion to make this article. I like your work.德州撲克學習

I am hoping the same best

I am hoping the same best effort from you in the future as well. In fact your creative writing skills has inspired me. voyance telephone

my dream

You do not even imagine how I dream of going there.

stoprunnynose

I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post... Sinus Infections and remedies

Thanks so much for this

Thanks so much for this information. I have to let you know I concur on several of the points you make here and others may require some further review, but I can see your viewpoint. Amazon Black Friday

aadhar card why some people hate it

i haven't yet applied for railway group d for my mama because i did have his aadhar card he should have left it in my house when he came. Currently he have left his wife in our house which i believe is good thing but he should not leave his child for so long. He should come and take his daughter because she is just a baby. He should also apply for her aadhar card too.

I am happy to find this post

I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post.Niche backlinks

Thanks for sharing this

Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people.free v books

I am happy to find this post

I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post. write my paper for me
Thanks

nice

Thanks for this see more

Thanks for this see more cheap cameras

Thanks for this pick best

Thanks for this pick best printer

Thanks for this see best

Thanks for this see best vacs

ASD

I appreciate everything you have added to my knowledge base.Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.Thanks. europafoodxb

Pleasant Informative Blog

Pleasant Informative Blog having decent sharing.. pixelconcept

useful information on topics

useful information on topics that plenty are interested on for this wonderful post.Admiring the time and effort you put into your b!.. Pomegranates

I can see that you are an

I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business. Cedar Pergolas

Thanks for sharing this

Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people. cheap solar panels

sirking79

I am unable to read articles online very often, but I’m glad I did today. This is very well written and your points are well-expressed. Please, don’t ever stop writing. voyance par telephone

I needed to thank you for

I needed to thank you for this extraordinary read!! I unquestionably appreciating each and every piece of it I have you bookmarked to look at new stuff you post. Condolence Messages

This is an extraordinary

This is an extraordinary motivating article.I am basically satisfied with your great work.You put truly exceptionally accommodating data... Hero Instinct

It's fitting time to make a

It's fitting time to make a few arrangements for the future and the time has come to be glad. I have perused this post and on the off chance that I would I be able to wish to recommend you few fascinating things or exhortation. Maybe you could compose next articles alluding to this article. I yearning to peruse considerably more things about it! free movies online hd

This site is truly

This site is truly incredible. The data here will unquestionably be of some assistance to me. Much obliged!. Mr and Mrs Leads Colorado SPrings

I'm happy to see the

I'm happy to see the considerable subtle element here!. Woodland Park

This sort of message

This sort of message continually moving and I want to peruse quality substance, so glad to discover great spot to numerous here in the post, the composition is simply awesome, a debt of gratitude is in order for the post. Carpet Cleaning Champaign IL

hotmail customer service

This is such a great blog that where is lots of information available. I love this websites that has the value of providing informative content resource for free. It is the old what goes around comes around routine.hotmail technical support

Awesome post, and

Awesome post, and extraordinary site. A debt of gratitude is in order for the data! The Woman Men Adore

I as of late ran over your

I as of late ran over your web journal and have been perusing along. I thought I would leave my first remark. I don't recognize what to say with the exception of that I have appreciated perusing. Pleasant site. I will continue going by this online journal all the time. Vivienne Westwood Bags

hotmail technical support

This is such a great blog that where is lots of information available. I love this websites that has the value of providing informative content resource for free. It is the old what goes around comes around routine.

I am upbeat to discover this

I am upbeat to discover this post exceptionally helpful for me, as it contains part of data. I generally want to peruse the quality substance and this thing I found in you post. A debt of gratitude is in order for sharing. AC Maintenance Dubai

This is extremely

This is extremely fascinating substance! I have completely delighted in perusing your focuses and have reached the conclusion that you are right about a hefty portion of them. You are extraordinary. buy PADS software

Wylie

Cottle

Hendrickson

Thanks for your information,

Thanks for your information, it was really very helpfull.. not cheap essay writing service

There is such a great amount

There is such a great amount in this article I would never have considered all alone. Your substance gives perusers things to consider in an intriguing way. Much obliged to you for your reasonable data. link m88 terbaru

howdy, your websites are

howdy, your websites are really good. I appreciate your work. Morning Sickness

I truly like you"re

I truly like you"re composing style, extraordinary data, thankyou for posting. best free live tv app for apk android

I experience considerable

I experience considerable difficulties my contemplations on substance, however I truly felt I ought to here. Your article is truly awesome. I like the way you composed this data. home improvement blog

Most likely this is a

Most likely this is a phenomenal post I got a ton of learning in the wake of perusing good fortunes. Subject of website is magnificent there is very nearly everything to peruse, Brilliant post. low cost Printing Services Near Me

I high appreciate this post.

I high appreciate this post. It’s hard to find the good from the bad sometimes, but I think you’ve nailed it! would you mind updating your blog with more information? Lose 10 Pounds Easily

Somebody Sometimes with

Somebody Sometimes with visits your website consistently and prescribed it as far as I can tell to peruse also. The method for composing is magnificent furthermore the substance is first class. A debt of gratitude is in order for that knowledge you give the perusers! heating oil

Private universities can

Private universities can shape their classes -- so schools like Stanford, with an incoming class that is 47.5 percent female, and Santa Clara, which is 51.4 percent female, are gender-balanced. Car towing service dubai

You have a genuine capacity

You have a genuine capacity for composing exceptional substance. I like how you think and the way you speak to your perspectives in this article. I concur with your state of mind. Much obliged to you for sharing. A2hosting Black Friday Sales

I have as of late begun a

I have as of late begun a web journal, the data you give on this website has helped me significantly. A debt of gratitude is in order for the majority of your time and work. buy tramadol 50mg online

You can BUY TRAMADOL

You can BUY TRAMADOL medicines without prescription ánd at incredibly Iower costs so you could be tempted to get medicinal medicines brand or top quality generics, if the quality of the generic is actually high, then should same of ány brand, the just difference will the advertising of the product. order tramadol hcl prescription | cheap ultram 50mg cheap BUY TRAMADOL

Thank you very much for keep

Thank you very much for keep this information. voyance telephone

Much obliged to you for

Much obliged to you for extremely usefull data.. fuel supplier

Wonderful web journal. I

Wonderful web journal. I appreciated perusing your articles. This is really an awesome read for me. I have bookmarked it and I am anticipating perusing new articles. Keep doing awesome! roll off service hernando county

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet publiekelijk getoond worden.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden